Nascholing verpleging

 

   KR-keurmerk-kleur

Dementie en palliatieve zorg

Geriater Jan Pieter van der Steen geeft een voordracht over de verschillende soorten dementie en pijnbestrijding. Na de pauze is er een praktische workshop complementaire (antroposofische) zorg bij angst, onrust en pijn.

Data: woensdagavond 23 september Hoogeveen                                                                                                    woensdagavond 28 oktober Meppel                                                                                                                  woensdagavond 18 november Assen

Aanmelden via Netwerk Palliatieve Zorg Drente

 

Meditatie voor verpleegkundigen

Door thuiszorg dichtbij ben ik gevraagd om drie scholingsdagen te organiseren. De data zijn binnenkort bekend (november en december 2015.

Dag 1 Sterven wat betekent dat voor jou?  

‘Net toen de rups dacht dat zijn leven voorbij was,

werd hij een vlinder’

Thema: Het sterven op aarde is een weg naar bevrijding.

Wij zijn allemaal met elkaar verbonden. Degenen die aanwezig zijn bij een sterfproces,  sterven  een beetje mee, ook de zorgprofessional.  Tijdens het sterven blijft uiteindelijk over wat essentieel is. Wat kom je tegen van jezelf in het sterfproces van jezelf en van anderen?

Uitleg over verschillende krachten en fasen tijdens het sterven en de spirituele aspecten van het sterfproces.

Oefeningen en meditatie om je dieper te verbinden met je eigen sterven en leven.

Deze dag wordt gegeven door Pauli van Engelen. Zij is al 30 jaar als verpleegkundige werkzaam in de complementaire zorg en geeft ruim tien jaar een opleiding spirituele psychologie tot therapeut en coach. Tevens begeleid zij zorgorganisaties op weg naar een invulling geven aan  positieve gezondheid.

Website: www.meditatie-en-innerlijke-groei.nl                                                    www.positievegezondheid.com

 


 

Dag 2 Deep listening

Listen to the wind, it talks.

Listen to the silence, it speaks.

Listen to your heart, it knows.

Native American proverb

Een scholingsdag van 9.30 – 16.15 uur

Thema: Luisteren is een groot geschenk om je te kunnen verbinden, het is een weg naar binnen.

Luisteren is het vermogen om je te openen en een ander toe te laten, zonder het contact met jezelf te verliezen. Dit is een intiem proces tussen zorgprofessional en zorgvrager. Wij zijn over het algemeen gericht op de buitenwereld en geneigd om te handelen en het lijden te vermijden en  op te lossen in plaats van je er mee te verbinden. Om te kunnen luisteren is stilte nodig. De stilte in jezelf kan zich verdiepen tot stillness. Stillness is een staat van meditatie.

Als je dieper wilt luisteren dan is het interessant om te onderzoeken waar deze weg naar binnen lastig is voor je en hoe je hier mee om kunt gaan.

Uitleg over de verschillende manieren van luisteren

Oefeningen en meditatie om het luisteren te verdiepen door de stilte te vergroten en te onderzoeken welke mogelijkheden en belemmeringen je in jezelf ervaart.

Deze dag wordt gegeven door Pauli van Engelen. Zij is al 30 jaar als verpleegkundige werkzaam in de complementaire zorg en geeft ruim tien jaar een opleiding spirituele psychologie tot therapeut en coach. Tevens begeleid zij zorgorganisaties op weg naar een invulling geven aan  positieve gezondheid.

Website: www.meditatie-en-innerlijke-groei.nl                                                    www.positievegezondheid.com

 

 

Dag 3 Complementaire zorg tijdens de palliatieve fase.

Thema: Het sterfproces is een natuurlijk proces, maar niet altijd even makkelijk. Het kan voor  clienten moeilijk zijn om zich hier aan over te geven. Met behulp van applicaties en massage is het mogelijk om de client te ondersteunen bij pijn, angst of onrust.

Uitleg: over de verschillende therapeutische interventies in de palliatieve fase en over de verschillende medicinale planten

Oefenen: Op deze dag komt aan bod:

  • klaarmaken en toepassen van een oliecompres
  • hand of voet inwrijving/massage
  • therapeutisch wasbeurt met badmelk

Deze dag wordt gegeven door Pauli van Engelen. Zij is al 30 jaar als verpleegkundige werkzaam in de complementaire zorg en geeft ruim tien jaar een opleiding spirituele psychologie tot therapeut en coach. Ze heeft onderzoek gedaan naar complementaire zorg met name de toepassing van uitwendige therapieën en een boek geschreven over de planten die hierbij worden gebruikt. Tevens begeleid zij zorgorganisaties op weg naar een invulling geven aan  positieve gezondheid.

Website: www.meditatie-en-innerlijke-groei.nl                                                    www.positievegezondheid.com

Literatuur:

Uitwendige therapieën, wikkels kompressen en baden  door Ina Emous-van der Kooij ea

Werkboek geneesplanten en hun toepassingen in de uitwendige therapie Joop van Dam en Pauli van Engelen te bestellen via de website van V&VN-antroposofische zorg.nl

 

 

Meditatie voor verpleegkundigen

-ervaren van het wezenlijke- 

De nascholingsdag is bedoeld voor verpleegkundigen die willen werken aan het verdiepen van de contacten met hun patiënten/cliënten. De meditatieve oefeningen van deze cursusdag zijn in het bijzonder gericht op innerlijke ontwikkeling, alsmede versterking van innerlijke rust.  Het ervaren van contact met je eigen kern die rust en directie geeft in hectische werkomstandigheden. Zo kunnen we zorgen voor een ander zonder onszelf te verliezen.

Via de oefeningen kunnen we zelf contact maken met de ondraaglijkheid van pijn en lijden, het verlies een deel van ons laten zijn.  Dit maakt  ons bewuster van wat wezenlijk is in ons eigen leven en werk en het leven van patiënten. Dat leidt tot verdieping van onze contacten met patiënten en deze verhoogde kwaliteit leidt tot meer vreugde en vervulling in ons (werkzame) leven.

Data: zaterdag 21 april van 10.00 uur tot 16.30 uur
Kosten: 85 euro
Plaats: Hieronymusplantsoen 3    3512 KV Utrecht

Deze cursus is geaccrediteerd voor 5 of 6 punten door V&VN – AZ / Plegan

georganiseerd door Pauli van Engelen en Bart ten Berge.

Opgave en informatie: via het contactformulier of  050-5735639