We zijn niet onze gedachten en gevoelens

We zijn niet onze gedachten en gevoelens

We identificeren ons soms zo sterk met onze gedachten, dat we denken dat onze gedachten de basis zijn van ons bestaan. Vooral als er veel stress is in ons leven, wordt ons denken actiever en kan overgaan in piekeren. We verliezen het contact met degene die kan denken. De relatie met ons denken heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt. Je kunt de verschillende mogelijkheden om met ons denken om te gaan onderzoeken.

Voor Freud en Shedler gold dat gedachten een bepaalde diepere betekenis hebben dus elke gedachte is de top van een ijsberg. Het was volgens hen waardevol om te onderzoeken waar gedachten vandaan komen en om de wortels van onze gedachten op te speuren in diepere lagen van onze ziel. Dan kunnen we leren om te gaan met angsten, fobieën en neurosen.

Meer focussen op onze gedachten, in het bijzonder de negatieve, kan er vaak in resulteren dat ze bekrachtigd worden en dat we hen meer waarde geven dan ze eigenlijk hebben. Dit is vooral het geval bij mensen met obsessief compulsieve stoornissen., omdat hun negatieve gedachten een nieuwe dwanghandeling veroorzaken. Sinds de jaren 80 is de psychoanalyse van Freud vervangen door cognitieve gedragstherapie (CBT), de belangrijkste methode om mensen om te leren gaan met negatieve gedachten.

Het belangrijkste verschil is dat je dachten niet noodzakerlijkerwijs een diepe betekenis geven over jou onbewuste. Sommige gedachten die gedurende de dag opkomen zijn maar gedachten, niet een speciaal onderdeel van je essentie.

Cognitieve gedragstherapie was niet het einde van de verandering in het omgaan met ons denken. Afgelopen jaren hebben sommige psychotherapeuten een oud idee herontdekt, om gedachten te behandelen als fluctuaties, of golven, in een grote oceaan die groter is dan onze mind en lichaam. Als we in slaap vallen of wakker worden, kun je merken dat ons denken langzaam diffuus wordt en oplost. Waar lost het denken in op en wat gebeurt er als we wakker worden en ons denken weer vorm krijgt?

Wat er toe doet is hoe je om gaat met je gedachten als ze opkomen. In plaats van er iets positiefs tegenover te stellen zoals met cognitieve gedragstherapie, kun je leren om de gedachte op te merken. Gedachten zijn slechts een klein onderdeel van onszelf. Je kunt je gedachten observeren, ze even volgen hoe ze opkomen en weer gaan. Zo ben je er getuige van zonder je er mee te identificeren. Sommige gedachten bevatten misschien interessante ideeën en andere gedachten zijn minder interessant om te volgen. Achter onze gedachten , overtuigingen, gevoelens en emoties bevindt zich onze essentie.

Je kunt op dezelfde manier ook oefenen om je gevoelens en emoties te observeren.